Poldogság

Friss topikok

Fiatalok a politikáról

2013.11.17. 16:23 clervance

A Budapesti Corvinus Egyetem diákjai pozitív példát állítottak fel a politikai apátiával szembeni állásfoglalásban.  Négy lelkes, a politika iránt érdeklődő fiatal elhatározta magát, és megszervezett egy szakmai kerekasztal-beszélgetést "A politikai bizalom és hitelesség kérdései hazánkban" címmel. Elhivatottak voltak, és cseppet sem közönyösek, és úgy gondolták, hogy a politikáról érdemes és kell beszélni.

A beszélgetésen részt vett Aczél Petra – a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója, Sebők Miklős – közgazdász, politológus, Török Gábor – történész, politológus, politikai elemző, Panyi Szabolcs, az Index újságírója és végül Kaló Máté, politológia MA hallgató, a Policity bloggere. Mindannyiuk tudása új perspektívából, új értelmezési szempontból világított rá a vizsgált problémákra és témakörökre. A beszélgetést Kovács Péter, kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató moderálta.

A beszélgetés során Európa térképét vetítették ki több ízben, melyen olyan százalékos arányok voltak bemutatva többek között, hogy mennyire elégedettek az emberek a demokrácia szintjével, mekkora az érdeklődés a politikai, a közéleti ügyek iránt vagy hogy milyen fokú a bizalom a nemzeti parlament, vagy a kormány felé. A beszélgetés során megvitatták az egyes országok közt megfigyelhető különbségek okait, keresték a választ a miértekre és felmerültek az  alternatívák, amelyek a változás útjára vezethetik Magyarországot.

A teljesség igénye nélkül a következőkben néhány gondolatot mutatnék be az este sokszínűségére utalva. Arra témára, hogy mekkora az elégedettség a demokrácia szintjével, Török Gábor kérdéssel válaszol. Hová lett a bizalom? Vagy volt-e egyáltalán? Sebők Miklós ugyanezen témakörön belül megjegyzi, hogy a demokrácia értelmezése szubjektív, és az erre vonatkozó értékelés is inkább a kormány, az adott politikai rendszer, valamint az emberek saját élethelyzetének értékelése, mintsem a demokráciáé, mint objektív fogalomé. Panyi Szabolcs ezt megerősítve hozzáteszi, hogy szerinte is inkább a kormányok teljesítménye tükröződik ezekben az arányokban, az emberek arra vonatkozó értékelése, hogy a politikusok mennyire veszik komolyan feladatukat. Aczél Petra egy markáns gondolatot fogalmaz meg, miszerint a demokrácia a tehetség nélküliek számára ad lehetőséget a politikában. Kaló Máté pedig úgy véleményezi a kérdést, hogy ezek az adatok meglehetősen szubjektívek, hiszen a válaszadást különböző tényezők befolyásolhatják.

A beszélgetés során bemutattak egy kisfilmet, melyben hétköznapi embereket kérdeztek meg arról, hogy kit tartanak hitelesnek a politikában. A válaszokból kiemelkedett Navracsics Tibor és Orbán Viktor pozitív indexe. A készítők megjegyezték, hogy nagyon nehéz volt olyan embereket találni, akik kamera elé állva kinyilatkoztatták véleményüket a politikáról. Ennek alapján leszűrhető, hogy nem csak a fiatalok, de a felnőttek is távolságtartóvá válnak, ha szóba kerül politika, hiszen nem emberközeli témaként érzékelik, hanem olyanként, amiről kellemetlen, kínos beszélni és nehezen osztják meg állásfoglalásukat, véleményüket bármilyen politikai témáról.

A beszélgetés végén felvetődött, hogy mi jelenthetné Magyarországon a változás útját, mivel lehetne növelni a politikusok hitelességét? Panyi Szabolcs megjegyezte, hogy ez részben gyakoribb lemondásokkal, visszavonulásokkal is elérhető lenne, akár abból kifolyólag, hogy alkalmatlanná válik pozíciójára, akár azért, mert kiderül róla valamilyen kínos információ. Aczél Petra kiemelte, hogy kulcsfontosságú lehet a vitakultúra megteremtése, illetve az ellenzéki típusú politikának való értelemadás.

Ez a fajta törekvés az egyetemisták részéről jól mutatja, hogy ebben a korosztályban is vannak olyanok, akik számára a politika érdekes, és olyan kérdéseket vet fel, melyekre érdemes, és kell is keresni a válaszokat. A hallgatás, az ignorálás, a véleménynyilvánítás nélkülözése semmiképp sem megoldás. A politikáról való beszélgetés, a bevonódás, a vélemény kinyilatkoztatása viszont annál inkább. Beszéljünk a politikáról, és tegyünk róla, hogy ne legyen idegen téma! Ezen csak mi, fiatalok tudunk változtatni.

 1452217_10151939862492936_1201996673_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://poldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr1005639270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása