Poldogság

Friss topikok

„Jó állampolgár”-e vagy?

2013.10.20. 19:08 bádog ember

A Kutatópont által 2012-ben végzett, nagymintás ifjúságkutatás politikai részlege egészen érdekes. Érdekes, hiszen a válaszokból egy jókisfiú képe rajzolódik ki. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha nekem kell piackutatási kérdésekre válaszolnom, valahogy mindig szépítek a válaszaimon. No, persze 8000 ember már csak nem tud egyszerre hazudni nem?

Ha elfogadjuk a nemleges választ, nemzetünk jövőképe maga a gyönyör. Hiszen fiataljaink 78%-a tartja fontosnak a „jó állampolgár” szerepével kapcsolatosan az adók, járulékok megfizetését, 67%-uk pedig a törvények és szabályok kivétel nélküli betartását is szükségesnek tartja. Kiemelendő még az is, hogy a megkérdezettek 54%-a szerint fontos, hogy önálló, független véleménnyel rendelkezzünk, mindennek érvényre juttatását, az aktív politikai részvételt ugyanakkor mindössze 46% tartja lényegesnek, szemben 47%-kal, aki szerint mindez egyáltalán nem fontos.

Egész jó, nem? Mert mi is rajzolódik ki mindebből? Elmondom az én olvasatomat, aztán majd meglátjuk, mit szóltok hozzá:

Adott egy egészen intelligens, nyugatiasan szocializálódott, a rendszerváltás mocskától nagyrészt mentes, fiatal réteg. Tettrekészek, szabálykövetőek, viszonylag távol állnak a radikalizmustól (az ifjúságkutatás rávilágít, hogy a megkérdezett fiatalok mindössze 14%-a vallja magát radikálisnak, szemben 31%-kal, aki mérsékeltnek titulálta magát), ráadásul még reflektív önképük is van arról, milyen is a jó állampolgár, milyennek kell lenniük maguknak is. És itt kezdődnek a problémák. Mert bár a jó állampolgár gondolkodik, figyel és tanul, véleményét már nem juttatja érvényre. Fiataljaink fele úgy érzi, hogy nincs szükség a szavukra, véleményükre. Felmerül hát a kérdés: mégis miért van ez?

A politikai apátiának számtalan oka lehet: elkeseredettség, csalódások sorozata, a politikai nevelés, kultúra hiánya, csökevényessége, vagy egyszerűen csak érdektelenség. Ahogy arra Körösényi András is rámutat, az Európai Uniós átlaghoz képest 10-20%-kal magasabb a politikai apátia Magyarországon. Ismét csak a kérdés: miért?

Csak egy ötlet: már az egyetemen is azt látjuk, hogy a HÖK-ösök korruptak. Egyetemi balhé itt, egy kis kivételezés ott, és a többségnek máris hányingere van. Persze a legtöbb story csak legenda, a diákképviselet emberei rendesek, ahogy erre 2009-ben is felhívták a széles publikum figyelmét, a lényeg azonban beépül: ha politikus vagy, jó ember nem lehetsz. És itt a lényeg.

Hiszen az ifjúságkutatásból kiderül, hogy közel 80% azoknak az aránya, akik igenis jó emberek akarnak lenni. Befizetni mindent oda, ahova kell, követni a szabályokat, fejlődni, tanulni, de ebbe sajnos nem fér bele a politika, ugyanis jelenleg nincs tiszta politikáról elképzelés. Jelenleg úgy érzik fiataljaink, hogy ez nem létezik. Nem lehetséges.

A végső kérdés pedig: vajon meg tudjuk őket cáfolni? 

A bejegyzés trackback címe:

https://poldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr695589764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása