Poldogság

Friss topikok

Mi közöd hozzá?

2013.10.15. 22:49 clervance

Közöny. Közömbösség. Részvétlenség. Érdeklődés hiánya. Érdektelen állapot. Ezek mind az apátia szinonimái. Sokféleképpen leírható, de a lényeg ugyanaz: valami teljesen hidegen hagy. Megjelenési formái sokfélék és kimeríthetetlenek: látod az idős nénit, ahogy nehézkesen húzza fel a batyuját a buszra, de csak nézed; látod, hogy valaki leejt valamit a villamoson, de nem szólsz, várod, hogy észrevegye.

Tényleg ennyire mindegy lenne? Mi történt az emberekkel? Kiveszett az empátia és szimpátia? Ha a fenti eseteket nézem, és tényleg nem teszel semmit, azt mondom: simán érzéketlen vagy bunkó vagy. Végülis nem rólad van szó. Nem a te életed. Az a másik meg majd csak megoldja valahogy. Na de mi a helyzet a politikai apátiával? Most hallgatsz, igaz? Hiszen ez a döntés rólad, a TE jövődről is szól. Miért vagy hát közönyös iránta? Nem akarsz saját sorsod kovácsa lenni?

Valamit tudnod kell: a nem szavazás NEM tiltakozás az ellen, hogy nem értesz egyet a politikai pártokkal. A nem szavazással beállsz az arctalan tömegek sorába, akik nem nyilvánítanak véleményt. Ott leszel azok képzeletbeli listáján, akik nem elég felelősségteljesek ahhoz, hogy meghozzanak egy szavazói döntést. Azt mondod, nincs jó választás? Hogy mindegyik párt csak a véredet szívja? Lehet. De nem biztos. Szánj rá időt, hogy alaposan megismerd politikájukat, céljaikat, törekvéseiket és az is lehet, hogy kellemesen fogsz csalódni. Ha már túl vagy ezen is, és még mindig azon a véleményen vagy, hogy nem szavazol, akkor válaszd a kisebbik rosszat. Ugye nem akarod a választás után azzal a nyavalygással untatni a környezeted, hogy: „Remek, pont a legrosszabbat választották meg!” Volt választásod, ott volt a lehetőség, hogy bedobd a borítékot az úrnába, de nem éltél vele. Ha egyik párttal sem szimpatizálsz igazán, akkor ezen az úton is elindulhatsz: kit nem szeretnél semmiképp kormányon látni. És miután erre válaszoltál, a meglévőkből már kiválaszthatod a számodra legszimpatikusabbat. Ha szavaztál, és mégsem az lett az eredmény, amit szerettél volna, ne csüggedj: legalább megpróbáltad.

Fontos, hogy megértsd: egyetlen szavazat is számít. Tapasztalatból tudom, hogy egy csepp is növeli a tengert. Tudom, hogy milyen egy felvételin vagy vizsgán egy ponttal elcsúszni. És nem tudom akkor azt mondani, hogy „ugyan, az csak egy pont”, mikor pont arra az egyre lett volna szükségem.

Kérdem én: nem ér meg annyit leadni egy szavazatot, hogy elmondhasd utána, hogy döntést hoztál valamiben? Ha csak egy hajszálnyit is, de szavazatoddal befolyásoltál egy nagyobb volumenű történést? A válaszom: de. Legyél aktív részese a döntésnek!

Mert döntés mindig születni fog. Csak nem mindegy, hogy VELED vagy NÉLKÜLED.

A bejegyzés trackback címe:

https://poldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr65572863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása