Poldogság

Friss topikok

Okok a háttérben

2013.10.29. 20:46 bádog ember

Ahhoz, hogy a politikai apátia ellen hathatósan tenni lehessen, nem árt kicsit mélyebben is megvizsgálni az okokat. Az okokat, melyek bár a háttérbe húzódva nem kifejezetten tűnnek érdekesnek, megválaszolásukkal, megoldásukkal talán közelebb hozhatjuk fiataljainkat a politikához.

Clarissa White, Sara Bruce és Jane Ritchie 2000-ben írtak egy tanulmányt, mely a fiatalok politikájával foglalkozik. A közel hetven oldalas munka nagy része számunkra nem igazán érdekes, az eleje ugyanakkor kincseket tartogat. Kincseket a motivációról, jobban mondva annak hiányáról. Lássuk hát!

A tanulmány egyik legfontosabb kijelentése, hogy  a 2000-es évek előtt némivel egy új politikai generáció volt születőben. Ennek a generációnak legfőbb tulajdonságai közé tartozott a politika erőteljes elutasítása, erre pedig jó pár indoka volt:

Először is , hogy a politikának szerintük nem volt igazán relevanciája a saját életükre nézve. Másodszor, hogy a politika túlságosan bonyolult, nehezen érthető, mindemellett a politikusokban többnyire egyáltalán nem bíztak meg. De természetesen ott volt még az is, hogy a fiatalok, saját meglátásuk szerint nem fontosak a politikusok számára, azok nem kíváncsiak az ő véleményükre.

A tanulmány egyébként arra is rámutat, hogy mindemellett a 14 és 16 év közötti fiatalok szívesen és nagy kedvvel vettek részt önkéntes munkákban, kampányjellegű feladatokban, de mindez számukra nem volt politika. És talán itt a lényeg.

Hiszen mit is tanulhatunk ebből: a fiatalok számára a jelenlegi politikai gondolkodás nem elégséges. Túl nehézkes, bürokratikus, bonyolult és nélkülöz nagyon sok mindent, ami számukra fontos, ami őket jelképezi, kifejezi, magyarázza és élteti. Nem arra kéne helyezni a hangsúlyt, hogy fiataljainkat torzítsuk a rendszerhez, hanem (a rendszer méltó és fontos hagyományainak és értékeinek megtartása mellett természetesen) a rendszert kellene olyanná formálni, hogy abban fiataljaink is kellemesen, szívvel-lélekkel és kedvvel vehessenek részt.

És, hogy ezt hogyan lehetne megtenni? Néhány elkövetkező alkalommal ezt fogjuk majd boncolgatni nemzetközi példák segítségével.

A bejegyzés trackback címe:

https://poldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr995605417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása