Poldogság

Friss topikok

Történelem

2013.10.23. 21:01 Poldogság

57 éve történt, hogy egyetemista diákok tüntetéseket szerveztek. Budapesten és szerte az országban több ezres, tízezres tömegek gyűltek össze. Fiatalok. Értelmiségiek. Olyanok, mint te meg én.

Ekkoriban hallgatónak lenni kiváltságot jelentett. A fáradtságos munka árán kiérdemelt diploma több volt, mint egy puszta oklevél, a megszerzett tudás lepecsételt bizonyítéka. Meghívó volt az. Meghívó a közéletben való részvételbe.

1956. október 23-án nem azért gyűltek össze a diákok, hogy csökkenjen a tandíj vagy több kollégiumi férőhelyük legyen. A lengyel nép iránti szimpátia hozta össze az ifjúságot, akik hazájukat féltve követeléseket fogalmaztak meg. Ezek pedig nem a saját önző érdekeiket tükrözték, hanem olyan programot hirdettek, amely céljának az egész nemzet sorsának jobbítását tűzte ki.

A fiatalok indították be azt a változást, amely forradalommá alakult. Egyszerű, névtelen hősök voltak, akik életüket is áldozták a közös magyar ügyért.

Mára már távolinak tűnnek ők, az elnyomás szerencsére letűnt korának árnyképeinek. Sokat köszönhetünk nekik. Az ő áldozatuk is hozzásegítette hazánkat a demokráciához, egy olyan nap virradásához, ahol már senkinek sem kell meghalnia, hogy kiálljon a magyarság érdekeiért.

De hiába a nagyobb szabadság, a szélesebb kört érintő felsőoktatás, valahogy mi, fiatalok inkább kivonjuk magunkat a közéletből.

Talán nem érezzük a szerencsénket? Nem érezzük, mekkora kiváltság, hogy a korábban vérrel írt történelem helyett lehetőségünk van tollainkkal választócédulákat ikszelni?

Érdemes lenne példát vennünk ‘56 hőseiről. Örülnünk kellene, hogy ma nem gépfegyverekre és Molotov-koktélokra van szükség, hanem a puszta szavak és mondatok elegek lehetnek a változásokhoz. És egy ilyen történelmi lehetőség birtokában kötelességünk lenne azt használni is.

Legalább ennyivel tartozunk a forradalmároknak...

hungarian-freedom-fighter.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://poldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr345596368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása