Poldogság

Friss topikok

"Nem szavazok, nincs kire."

2013.11.22. 21:54 Poldogság

A blogon többször is szó volt már arról, hogy a fiatalok politikai szerepvállalásának egyik legnagyobb oka a bizalomhiány.

"Mindegyik politikus ugyanolyan haszonleső, önző, erkölcstelen" – ugye ismerős ez a minősítés? Sok mindenkiben él ez a kép a honatyáinkról, sokan indokolják ezzel apátiájukat. Álláspontjuk önmagában logikus - minek foglalkozzanak a közélettel, ha az egészet belengi a romlott fertő?

A helyzet persze nem ilyen drasztikus, léteznek tisztességes politikusok. De még, ha nem is léteznének, akkor is azt mondanám, érdemes elmenni szavazni. Nem azért, mert ezzel egy csapásra minden jobb lesz. Pedig ez az, amiért a választók egy részének megrendült a bizalma a demokráciában. Úgy érzik, egy szavazat vagy akár egy választás nem képes megváltani a világot. Kétségtelenül igazuk van.

A következtetés, amit levonnak azonban helytelen - változást, javulást igenis el lehet érni. A szavazatokon keresztül kis lépésekben.

Például, ha úgy gondoljuk, hogy az egyik kutya, a másik eb, akkor szavazzunk arra, amelyik szebb.

d2986072-e17d-416b-8a6f-a935ef7ceb9c.jpeg

Poldog okos kutya, megmondja!

Hiszen, ha mindenki azt a logikát követné, hogy a legkevésbé korrupt pártra szavazna, akkor észlelhető, számszerűsíthető lenne az igény, hogy vannak, akik tisztességes képviselőket keresnek. Ellenben, ha egyre többen nem mennek el szavazni, akkor a politikusok csak azt vehetik észre, hogy nini, ezeket nem érdekli, mit csinálunk. Ebben az esetben pedig nem túlságosan számíthatunk a dolgok jobbra fordulására...

Homokba dugni a fejünket tehát a létező legrosszabb megoldás. Felelőtlenség. Ha a szakadék felé megy a kocsi, akkor azért kell fognod a kormányt, ha az egyenesben repesztesz, akkor azért.

- De miért? - kérdezed. Miért is lenne a te feladatod az érdekeid képviselete? Jogos a kérdés. Ilyenkor lehetne történelmi felelősségre hivatkozni vagy állampolgári kötelességekre, miegymásra. Semmi ilyen magasztos érv nem győzne meg.

Ezért csak abba gondolj bele, azt képzeld el, hogy ha nem mész el a szavazni, akkor nálad hülyébb emberek fognak dönteni helyetted. És mivel te csendben maradtál, az ő hangjuk jobban fog hallatszani...

A bejegyzés trackback címe:

https://poldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr745649928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása